Zapamiętaj!
- Drożdże fermentują pod wpływem ciepła i wilgotności. Mogą być niebezpieczne dla psa, jeśli połknie je w surowej formie lub jako część niewypieczonego ciasta (przez wytwarzane gazy i alkohol).
- Alkohol powstający podczas fermentacji drożdży jest toksyczny dla psów i może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie, wymioty i utrata przytomności.
- Dobrze upieczone ciasto jest zazwyczaj bezpieczne dla psów. Nadal może stanowić ryzyko, jeśli zawiera inne składniki szkodliwe lub zwierzak zje dużą ilość, co może prowadzić do nadwagi.
- Jeżeli pies zjadł drożdże w potencjalnie niebezpiecznej formie, ważne jest natychmiastowe skontaktowanie się z weterynarzem. Lepiej unikać samodzielnego wywoływania wymiotów, które mogą prowadzić do komplikacji.
Drożdże i ich właściwości
Drożdże to mikroskopijne grzyby, które są niezbędne w procesie fermentacji – przekształcania cukrów w alkohol i gaz pod wpływem ciepła. Są powszechnie wykorzystywane w produkcji między innymi:
- pieczywa;
- ciast;
- piwa;
- wina.
Drożdże „działają”, gdy znajdują się w ciepłym i wilgotnym środowisku. Kiedy dodasz je do ciasta, zaczynają „jeść” cukier, który jest obecny w pozostałych składnikach. To skutkuje produkcją gazu – głównie dwutlenku węgla. W pieczywie tworzy on pęcherzyki powietrza, które nadają chlebowi jego puszystą strukturę. Ale to nie koniec procesu. Drożdże produkują również niewielkie ilości alkoholu. W procesie pieczenia alkohol ten w większości odparowuje, zostawiając jedynie niewielki posmak.
Dlaczego drożdże są niebezpieczne dla psów?
W ciepłym, wilgotnym środowisku żołądka psa, drożdże kontynuują proces fermentacji. To prowadzi do produkcji gazu i alkoholu. To może powodować wzdęcia, które mogą być nie tylko bolesne, ale w skrajnych przypadkach mogą prowadzić do dylatacji żołądka, co jest stanem zagrażającym życiu.
Z kolei alkohol jest toksyczny dla psów. Nawet niewielka jego ilość może powodować poważne problemy zdrowotne, w tym:
- osłabienie;
- wymioty;
- problemy z koordynacją;
- utratę przytomności.
Drożdże w pieczywie i ciastach
Drożdże są kluczowym składnikiem w wielu przepisach na ciasta i pieczywo. Podczas pieczenia, większość drożdży ginie, a alkohol, który produkują, odparowuje. Dlatego dobrze upieczone ciasto lub chleb są zazwyczaj bezpieczne dla psów. Jednak niewypieczone ciasto, które nadal zawiera żywe drożdże, może być niebezpieczne. Jeśli pies je połknie, drożdże mogą kontynuować proces fermentacji w jego żołądku, co prowadzi do produkcji gazu i alkoholu.
Scenariusz 1. – pies zjadł drożdże surowe
Gdy pies zje surowe drożdże, może dojść do sytuacji zagrażającej jego życiu. Drożdże, po spożyciu i dostaniu się do ciepłego, wilgotnego środowiska żołądka, zaczynają fermentować, wytwarzając alkohol i gaz. Przy dużych ilościach zjedzonych drożdży, fermentacja może prowadzić do skrętu lub dylatacji żołądka – poważnego wzdęcia i rozciągnięcia organu. Może to prowadzić do bólu brzucha, niepokoju, wymiotów i odwodnienia. W skrajnych przypadkach nieleczona dylatacja żołądka może prowadzić do zgonu.
Alkohol produkowany podczas fermentacji jest toksyczny dla psów i może prowadzić do objawów zatrucia alkoholem. Ten stan również zagraża życiu czworonoga i wymaga natychmiastowej interwencji weterynaryjnej. Objawy zatrucia alkoholowego u psa po zjedzeniu drożdży mogą obejmować:
- osłabienie;
- zawroty głowy;
- problemy z koordynacją;
- nudności;
- wymioty;
- utratę przytomności.
Scenariusz 2. – pies zjadł niedopieczone ciasto drożdżowe
W takiej sytuacji ryzyko jest zbliżone do tego, które wywołują surowe drożdże – część grzybów pozostaje żywa i może fermentować w żołądku psa. Niewypieczone ciasto może również zawierać inne składniki, które mogą być toksyczne dla psów, takie jak czekolada lub rodzynki:
- czekolada zawiera teobrominę, czyli substancję toksyczną dla psów, która może powodować biegunkę, wymioty, przyspieszone bicie serca, drgawki i nawet śmierć;
- rodzynki są również szkodliwe dla domowych czworonogów i mogą prowadzić do niewydolności nerek.
Scenariusz 3. – pies zjadł dobrze upieczone ciasto drożdżowe
Dobrze upieczone ciasto jest mniej niebezpieczne dla psów, ponieważ proces pieczenia zabija drożdże, zapobiegając fermentacji. Jednak nadal istnieje ryzyko, jeśli wypiek zawiera inne składniki toksyczne dla psów. Problemem mogą być również zbędne, „puste” kalorie.
Jeśli pies zje dużą ilość ciasta, nawet wypieczonego, może dojść do problemów związanych z nadwagą i otyłością. Ciasta są zazwyczaj wysoko kaloryczne i zawierają dużo cukru, co może prowadzić do nadmiernego wzrostu masy pupila. Nie daj się nabrać na te słodkie, maślane oczka!
Jak zareagować, gdy pies zjadł drożdże?
Jeżeli zwierzak zjadł surowe drożdże lub niewypieczone ciasto, najlepiej jak najszybciej skontaktować się z weterynarzem. Im wcześniej zostanie podjęte leczenie, tym większe są szanse na powodzenie.
Nie próbuj samodzielnie wywołać wymiotów u swojego psa. Chociaż może to wydawać się dobrym pomysłem, aby pozbyć się drożdży z organizmu psa, może to pogorszyć sytuację. Istnieje ryzyko zablokowania dróg oddechowych przez masę ciasta. Z kolei wzdęcia wskazują, że pojawiła się niedrożność w przewodzie pokarmowym – nie masz pewności, że torsje pomogą całkowicie usunąć zator zamiast jedynie go przesunąć.
Lekarz weterynarii prawdopodobnie przeprowadzi serię testów – badanie krwi, rentgen klatki piersiowej i brzucha – aby ocenić stan zdrowia psa. Leczenie może obejmować:
- płukanie żołądka;
- podanie leków zmniejszających produkcję gazów;
- leki przeciwbólowe;
- interwencję chirurgiczną.
Zapobieganie jedzeniu drożdży przez psa
Przechowuj grzyby i niewypieczone ciasto w miejscu niedostępnym dla twojego pupila. Upewnij się, że podczas pieczenia, składniki są poza zasięgiem czworonoga. Zwłaszcza jeśli masz ciekawskiego lub łakomego psiaka.
Edukacja jest kolejnym kluczem do unikania takich sytuacji. Naucz swojego psa komendy „nie dotykaj” lub „zostaw”, które mogą być użyte, gdy pies jest zainteresowany nieodpowiednim jedzeniem. Pamiętaj, że nie wszystko, co dobre dla ludzi, jest bezpieczne dla psów.